revfulop-vizimento-nap-6-1.jpg

A Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor közös programja volt az elmúlt hétvégén megrendezett „Vizimentő nap”. Az esemény hátterében az a történelmi tény áll, hogy Révfülöpön, 1901–1902-ben helyi résvészek csónakkal kimentették a partól eltávolodott, olvadó jégen tudományos munkát végző Eötvös Lórándot és Cholnoky Jenőt (az Eötvös ingát hitelesítették). A szervezők szándéka, hogy ezen rendhagyó történetre alapozva hagyományt teremtsenek, és egyúttal a vízi mentés fontosságára is felhívják a figyelmet.

A Vizimentő napon a kikötőbe bárki bejöhetett, megtekinthette a VMSZ szárazföldi és vízi mentőeszközeit. Az eszközöket kezelő szakszemélyzet rövid bemutatókkal szemléltette a vészhelyzetben használt vízimentő praktikákat. Az érdeklődőket különféle programok is várták, így többek közt az „Egy életem, egy mellényem” bemutató sátor, amely a mentőmellény viselés szabályaira irányította a figyelmet. Emellett több szakmai beszélgetés is zajlott a Scruton közösségi tér teraszán, ahol jelen volt többek közt Bagyó Sándor, a VMSZ vezetője, Kondor Géza, Révfülöp polgármestere és Jamrik Péter, a Balatoni Fejlesztési Tanács biztonsági főtanácsnoka is. A VMSZ promóciós kisfilmjeit is megtekinthették az esemény résztvevői. A kisebbik előadó pavilonban anyajegyszűrésen lehetett részt venni, ahol a napozás veszélyeire is felhívták az odalátogatók figyelmét.

Reméljük, a jól sikerült közösségi esemény valóban hagyományteremtő erővel bír majd.

A Vízimentő napot követően egy valódi „bemutatónak” is részesei lehettek az éppen nálunk vendégeskedő FIT program résztvevői. A VMSZ-től kapott riasztást követően egy nyílt vízen fuldokló ismeretlen személyt mentettünk ki motorcsónakkal, akit rohammentő és a kikötőben leszállt mentő helikopter is várt már. Az összehangolt mentőakció, melyben mi MCC-ek is részt vettünk, jól mutatja a vízimentés fontosságát. Végül is, az Eötvös ingát is egy ilyen akciónak köszönhetjük.

A képek forrása:
https://vizimentok.hu/hu/hirek2/vizimentonapot-tartottunk-szombaton-revfulopon-1651.html