DJI_0280.jpg

A Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor a tehetséggondozás kiemelt helyszíne, amelyet komoly felújításokat követően vehetnek birtokba a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai.

A beruházás azzal a céllal valósult meg, hogy egy minden évszakban használható, korszerű, többszáz fiatal elszállásolására, oktatására, sportra nevelésére és játékos foglalkoztatására alkalmas tehetséggondozó központ jöjjön létre a városban.

Az MCC kiemelt képzési helyszíne a révfülöpi kikötő és diáktábor, amely ingyenes táboroztatási és nyári oktatási lehetőséget nyújt a tehetséggondozó programokban tanuló fiatalok számára. A magas szintű foglalkozásokon túl az intézmény elkötelezte magát a vitorlásoktatás, mint közösségépítő sport és a vitorláskultúra ápolása mellett, így a Révfülöpön táborozók betekintést nyerhetnek a vitorlázás rejtelmeibe is.

Az elmúlt időszakban az alapítvány komoly fejlesztéseket végzett a révfülöpi ingatlanon és környezetén, hogy megfelelő körülmények között fogadhassák a diákokat.

Csónakjavító műhely felújítása

Már tavaly megkezdődött a révfülöpi ingatlan felújítása az étterem-csónakház épületben található műhely felújításával. A műhely elektromos belső hálózatát teljeskörűen felújította az MCC: új szerelvényeket és lámpatesteket építettek be; cserélték a műhely meglévő ablakait; valamint festési, vakolási, javítási munkákat végeztek.

Elszállásolásra alkalmas helyiségek felújítása

Az épület emeleti részén található úgynevezett „kikötőmesteri lakást” – kizárólag jó minőségű, de költséghatékony anyagokat felhasználva – újítottuk meg. Az épület emeleti részén található diákoknak és oktatóknak szánt szobák és a tároló helyiség a kor szellemének és igényeinek megfelelően épült újjá. Az emeleti folyósó teljesen új kerámia burkolatot kapott, valamint tisztasági festés is készült.

A kikötő és tábor külterületének felújítása

Az épületen kívül a mólón egy új, burkolt teraszt alakított ki az MCC, ezzel is növelve a móló funkcionalitását. A területen lévő erősen leromlott állapotú teniszpálya egy korszerű, multifunkcionális, a tehetséggondozást szolgáló sportpályaként újult meg biztonsági hálókkal, vízelvezetéssel és világítással. A közösségi főzés, sütés élményét egy térkővel burkolt terület szolgálja, amelyet a beruházás során kibővítettünk: megoldottuk a vízelvezetést, létrehoztunk egy épített tűzrakó helyet, valamint elhelyeztünk egy fedett kialakítású kültéri kemencét és sütögető egységet is, amely akár 70-80 gyermek étkezését is képes kiszolgálni.

Közösségi pavilon épület létrehozása

Idén egy új közösségi pavilon épület építését is megkezdte az MCC: a szerkezeti kialakítás teljesen új és forradalmi megoldásokat vonultat fel. Funkcióját tekintve alapvetően közösségi térként, oktatási helyiségként szolgál majd. Már a tervezés, majd a megvalósítás során olyan újrahasznosított vagy természetes anyagokat használt a kivitelező, amelyek beépítése során nem keletkezik felesleges hulladék. A hőszigetelés kizárólag természetes alapanyagú szigetelő lemezekből, illetve befújt hőszigetelésből áll.

Gyalogos felüljáró híd felújítása

A kikötő fejlesztésével párhuzamosan a helyi közösséggel és Önkormányzattal szorosan együttműködve az MCC felújította a Révfülöp Nagyközség közösségi gyalogos felüljáró hídját, amelyet 2013-ban baleset és életveszély miatt a fenntartó Önkormányzat kénytelen volt lezáratni. A híd kiemelkedő fontosságú a gyermekek és a lakosság számára is, hiszen biztonságos közlekedést tesz lehetővé a nagyon forgalmas 71-es számú főút és az Észak-Balatoni vasúti vonal felett. A szerkezet számos elemét teljesen újra kellett cserélni: a lépcsőket, a közlekedő felület burkolatát, a korlátokat, valamint az éjszakai közlekedést segítő világítótesteket.