728A5801.jpg

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) célja, hogy a Kárpát-medence valamennyi képzési helyszínéről, egy időben akár több száz tehetséges diák táborozhasson és tanulhasson Révfülöpön, a Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktáborban. A létesítmény parthoz közeli része az idén jelentős felújításon esett át. Az MCC most a főút északi oldalán elhelyezkedő révfülöpi gyermeküdülő területének teljes körű felújítására, átalakítására és bővítésének megtervezésére kiírt tervpályázaton hirdetett eredményt. A pályázatok elbírálásánál kiemelt szempont volt az, hogy az épület illeszkedjen a természeti képbe, valamint hogy megfelelően tükrözze a balatoni építészet jellegzetességeit.

A szeptember 27-ig beérkező pályaműveket a szakma kiválóságaiból álló bírálóbizottság az elmúlt hetekben értékelte és az eredményeket nyilvános eseményen ismertette. A szakmai grémium tagja volt a többi között Csóka Balázs DLA, a bizottság társelnöke és Krizsán András Ybl-díjas építész, a Magyar Építész Szövetség elnöke, Révfülöp szülötte.

A tervpályázat eredményhirdetésén a bírálóbizottság elnöke, az MCC stratégiai igazgatója elmondta, a révfülöpi beruházás az MCC kiemelt projektje, hiszen az egész MCC közösségépítését szolgálja. Valentinyi Pál kiemelte, jelenleg 6000 diák tanul az MCC-ben, néhány éven belül pedig 10 000 tehetség oktatását szeretnék biztosítani, Révfülöpi pedig páratlan helyszínt biztosít arra, hogy az MCC-s diákok a szakmai programok mellett az igazi Balaton életérzéssel is megismerkedjenek.

Krizsán András révfülöpi gyökereinek köszönhetően igazán szívügyének tekinti a beruházást. Az Ybl-díjas építész hangsúlyozta, a Balaton-környéki építészetnek jellegzetes karaktere van, melyet a díjazott pályázók figyelembe vettek a tervezés során.

A mai esemény egy féléves folyamat vége, ami az építési munkálatok rajtköve is egyben – kezdte beszédét Csóka Balázs. A szakember szerint a bírálóbizottság célja az volt, hogy megtalálja a Révfülöphöz igazodó legjobb megoldást, melyhez nagy segítség volt az alaposan végiggondolt, részletes pályázati kiírás.

Célok

Az MCC 25 kárpát-medencei és nyugat európai helyszínen gondoskodik a legtehetségesebb magyar diákok oktatásáról. A különböző képzési programokban több mint 6000 diák vesz részt. Révfülöp központi helyszíne a nyári tehetséggondozásnak, sportra történő nevelésnek és közösségépítésnek. Cél, hogy Révfülöp a diákok és oktatóik számára is közösségépítésre épülő találkozási pont legyen, ahol egyidejűleg több száz diák táboroztatása, oktatása tudjon megvalósulni. A fejlesztések középpontjában e célok elérése áll.

Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor – eddigi fejlesztések

A beruházások célja, hogy egy minden évszakban használható, korszerű, többszáz fiatal elszállásolására, oktatására, sportra nevelésére és játékos foglalkoztatására alkalmas központ jöjjön létre a Balaton mellett, ami ingyenes táboroztatási és nyári oktatási lehetőséget nyújt a tehetséggondozó programokban tanuló fiatalok számára. Az elmúlt időszakban az MCC komoly fejlesztéseket végzett a létesítményen és környezetén annak érdekében, hogy megfelelő körülmények között fogadhassák a diákokat. Megújult a kikötő, a csónakház és létesült egy oktatási, közösségi és rendezvényhelyszínként is használt pavilon. A kikötő fejlesztésével párhuzamosan a helyi közösséggel és Önkormányzattal szorosan együttműködve az MCC felújította a Révfülöp Nagyközség közösségi gyalogos felüljáró hídját.

Tervpályázat

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány nyílt építészeti tervpályázatot írt ki az révfülöpi gyermeküdülő területének teljes körű felújításának, átalakításának és bővítésének megtervezésére. A szeptember 27-ig beérkező pályaműveket a szakma kiválóságaiból álló bírálóbizottság értékelte. A bírálóbizottságban a Révfülöp Nagyközség Polgármestere, Kondor Géza és Főépítésze, Epres Róbert biztosították, hogy a helyi lakosok és település érdekei is érvényesüljenek, a magas építészeti minőség zálogát pedig a szakma kiemelkedő képviselői jelentették:

Csóka Balázs DLA, a bizottság társelnöke, Sándor János a Magyar Építész Kamara képviseletében, Krizsán András DLA, Ybl-díjas építész, a Magyar Építész Szövetség elnöke, Epres Róbert Révfülöp főépítésze, Kálmán Ernő DLA, Ybl-díjas építész, Lamos Péter Veszprém Európa Kulturális Fővárosa Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft ügyvezetője és Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA tagja.

A pályázatra 18 pályamű érkezett be, további kettőt határidőn túli beküldés miatt az EKR rendszer automatikusan kizárt a versenyből. A beérkezett 18 pályaműből egyet pedig azért zártak ki, mert a titkosságot megsértve a pályázó feltöltötte a nevét a bírálati anyagba, így itt nem volt mérlegelési jogköre a bírálóbizottságnak. A bírálóbizottság három pályaművet ítélt megvételre, ötöt pedig kiemelt megvételre. A második helyezett a Hello Wood pályázata lett, míg megosztott első helyen a UNITEF’83 és az A Fiúk Építész Stúdió pályázata végzett. A bírálóbizottság A Fiúk Építész Stúdiót javasolja az Ajánlatkérőnek, hogy folytassa le a további tervezésre irányuló hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást.

A Magyar Építész Szövetség az MCC-vel együttműködve a közeljövőben tervpályázati ismertető konferenciát tart a szakmai és laikus érdeklődőknek egyaránt, melyen valamennyi pályázó prezentálhatja saját koncepcióját és elmondhatja tervezési gondolatait.

Révfülöpi diáktábor

Teljes kihasználtsággal működött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábora a 2022-es szezonban, ahol az intézmény minden képzési programja képviseltette magát. Idén 350%-kal több diákot fogadott a központ a fejlesztéseket megelőző évhez képest. 2022 május vége és október eleje között összesen 1014 diák, képzésben részt vevő fiatal, hazai és külföldi oktató vett részt programokon a révfülöpi központban: a Fiatal Tehetség Program több mint 100, a Középiskolás Program közel 400, az Egyetemi Program pedig majd’ 300 diákkal volt jelen Révfülöpön a nyár folyamán. A határon túli képviseletekből, Erdélyből és Kárpátaljáról is közel 200 diák érkezett, de a balatoni helyszín számos oktatási-csapatépítő és szakmai programnak is otthont adott az elmúlt hónapok során.

A tábor jelenlegi állapota ITT tekinthető meg.