A révfülöpi vitorláskikötőről

A Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor a Balaton északi partján fekvő Révfülöpön található. Szárazföldön karnyújtásnyira van Badacsony, Tihany, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Káli-medence.

Vízen mind a keleti, mind a nyugati medencéből induló vitorlások kedvelt túracélpontja. Révfülöpről indul minden évben az 5,2 km hosszú Balaton-átúszás.

A kikötő és diáktábor az MCC tehetséggondozó programjának kiemelt helyszíne, balatoni tehetséggondozási és oktatási központja. A vitorlásoktatás része a tehetséggondozási programnak, ugyanis az a gyerekek közösségépítését, a sport- és vízi kultúra megismerését szolgálja.

A létesítmény kikötői vendéghelyeket tart fenn és biztosít a balatoni vitorlázóknak, a vízirendészet és víziközlekedés biztosításában részt vevő hatóságoknak, valamint támogatja a vitorlásversenyeket.

A kikötő épülete, amelyben Scruton közösségi tér is működik, az erre a vidékre jellemző permi vörös homokkőből épült. A létesítmény közvetlenül a balatoni kerékpárút mellett fekszik.